Loading...
Toepassingen2018-03-22T08:26:02+00:00

Toepassingen

Hieronder staat een overzicht van toepassingen waarin biosmeermiddelen kunnen worden gebruikt. Centrale vetsmeersystemen en hydraulische systemen van mobiele machines vallen bij aanschaf vaak onder de MIA\Vamil-regeling. Voor smering op schepen en bij gemalen zijn criteria beschikbaar voor Duurzaam Inkopen.

Centrale vetsmeersystemen van vrachtwagens en bussen:

Met halfvloeibare vetten worden de smeerpunten van vrachtauto’s en bussen gesmeerd. Het betreft hier geen circulatiesystemen maar verliessmering.

Hydraulische systemen:

De olie in een hydraulisch systeem heeft o.a. tot taak druk over te brengen. De druk in hydraulische systemen kan oplopen tot honderden bars. Hierdoor zijn slangbreuk en lekkage niet te voorkomen. Dergelijke systemen komen o.a. voor op landbouwmachines, vuilniswagens, wegenbouwmachines, baggervaartuigen, sluizen, beweegbare bruggen en waterkeringen.

Tweetaktmotoren:

Een belangrijke aandrijfbron voor klein materieel voor park- en landschapsbeheer en buitenboordmotoren is de tweetaktmotor die – met de brandstof – olie verbrandt en voor een diffuse verspreiding van olie in het milieu verantwoordelijk is.

Railsmering:

Bochten in de rails van spoor- en tramwegen worden met behulp van olie of vet gesmeerd om slijtage en geluidsoverlast te beperken. Deze smeermiddelen worden door de wielflenzen van de voertuigen verspreid en kunnen een groot gebied vervuilen.

Aandrijfkettingen:

Veel aandrijvingen worden verzorgd door kettingen. Kettingen dienen regelmatig gesmeerd te worden en ook deze smeermethode is verliessmering.

Staalkabels:

Evenals met de smering van kettingen worden ook staalkabels gesmeerd om de levensduur en de veiligheid te verhogen. Deze nasmeermiddelen verdwijnen uiteindelijk in het milieu.

Open tandwielen

Aandrijvingen met behulp van open of semi-open tandwielen kunnen een vervuiling van het milieu tot gevolg hebben aangezien het hier om verliessmering gaat.

Schroefassen

In de watersport en de beroepsvaart worden veel schroefassen gesmeerd door verbruikssmering met vet of olie.

Betonontkistingsmiddelen

Betonontkistingsolie (of betonlosolie) is een vorm van verliessmering. Olie voor het lossen van betonnen vormen en mallen komt na gebruik vrij in het milieu. Het opbrengen van biosmeermiddelen als betonlosmiddel heeft voor de arbeidsomstandigheden als extra voordeel dat ze minder vluchtige organische stoffen bevatten.

Open smeerpunten op productiemachines en transportsystemen

Veel open smeerpunten van productiemachines en transportsystemen worden al dan niet met behulp van centrale smeersystemen gesmeerd met olie of met vet.

Kettingzagen

Ook bij deze toepassing is sprake van verbruik van het smeermiddel. De ketting wordt gesmeerd en deze smeerolie wordt verbruikt. Ook de aandrijfmotor, indien het een tweetaktmotor is, zal voor een diffuse verspreiding van olie in het milieu verantwoordelijk zijn.

Toepassingsgebieden