Loading...
Waarom biosmeermiddelen?2018-03-22T12:42:21+00:00

Waarom biosmeermiddelen?

Smeermiddelen komen door de aard van het gebruik, door verliezen of eventueel lekkageverlies uiteindelijk vaak in bodem of water terecht. Zij kunnen hierbij schade veroorzaken aan plant en dier, vooral als ze ook nog slecht afbreekbaar zijn. Hierdoor kan de kwaliteit van het leven in en om het water aangetast en verminderd worden.

Indien smeermiddelen worden toegepast in de landbouw of scheepvaart en in kwetsbare gebieden, dan is dat vanwege de slechte afbreekbaarheid van minerale oliën en toxiciteit van bepaalde additieven schadelijk voor bodemleven en waterorganismen. Uiteindelijk kunnen ook drinkwater en/of voedselveiligheid in gevaar komen.

Berekeningen wijzen uit dat per jaar ongeveer 66.000 ton hydraulische olie en 65.000 ton vet in het milieu verdwijnen.

Conventionele smeermiddelen op basis van minerale olie kunnen grondwater tot wel 100 jaar vervuilen. Zelfs kleine hoeveelheden minerale olie kunnen de groei van bomen beperken en zijn giftig voor waterleven.

Bij het gebruik van niet-giftige en goed afbreekbare producten blijft de biodiversiteit beter in stand. Door het gebruik van hernieuwbare grondstoffen wordt ook de bijdrage aan de CO2-uitstoot van het product verlaagd.

Milieuvervuiling